نان تیری بختیاری چطور پخته می‌شود؟ (+فیلم)


31,364

آیا از نانی خورده‌اید که گندمش در چین و به صورت دیم به دست آمده، با سبوس و در آسیاب سنگی آرد شده، با آب چشمه خمیر گشته، بدون خمیرمایه ور آمده و با چوب هیزم پخته شده است؟! آیا این نان سنتی خوردن ندارد؟!

نان سنتی هزارچهره!

نان غذای همه ملت‌هاست و هر ملتی انواعی از نان سنتی با نام‌های مختلف دارد. در نان‌های ایرانی این نام‌ها، گاهی به مواد ترکیبی نان و گاهی به ابزار پخت نان بستگی دارد. مثلاً در نام‌گذاری نان‌های لواش، سنگگ، تافتون و بربری، نازکی و ضخامت نان‌ها هم مدنظر بوده است و در نان خشکه (خشکه‌پزی)، فطیر (فتیر)، نان روغنی، شیرمال، نان‌ کلوچه و…، مواد استفاده شده در خمیر نان.

گاهی هم بسته به نوع یا وسیله پخت یا شهر و کشور، اسم نان تغییر می‌کند: نان تنوری، نان سرخ‌شده، نان بخارپز، نان فانتزی، نان بختیاری، نان افغانی، نان عراقی، نان هندی، نان فرانسوی.

نان‌های صنعتی هم اسم‌های متنوعی دارند. به این نان‌ها نان حجیم هم می‌گویند. برای مثال، تفاوت نام نان تُست (toast) و نان باگت (baguette)، به دلیل بافت داخلی (صاف یا فضای آزاد داشتن) است.

آرد گندم دیم-نان تیری-مجله باسلام
الک کردن آرد گندم دیم

نان سنتی تیر خورده!

یکی از نام‌گذاری‌ها بر اساس رنگ نان است: نان سفید و نان تیره (نان سبوس‌دار). نان سفید از خود دانه گندم تولید می‌شود و نان تیره از پوسته دانه (سبوس). روزگای نان سفید برای ثروتمندان بود و نان تیره و سبوس‌دار برای فقرا، ولی حالا نان‌های تیره محلی، محبوب هستند و گاهی از نان سفید شهری هم گران‌تر!

یکی از نان‌های محلی ایرانی، «نان تیری» است. نام این نان سنتی به خاطر تیره بودن آن نیست بلکه به خاطر وسیله‌ای است که برای نازک کردن آن استفاده می‌شود. نان تیری مثل نان لواش نازک است و از چوبی به نام «تیر» یا «ترکه» برای نازک کردن چونه آن استفاده می‌کنند.

چانه خمیر نان-نان تیری-مجله باسلام
چانه خمیر نان

نان سنتی تیری با خمیر چینی!

جمهوری خلق چین، جزو ده کشور تولیدکننده عمده گندم جهان است و خودش در رتبه اول این فهرست قرار دارد. اما چین، دهستانی در بخش لوداب شهرستان بویراحمد (استان کهگیلویه و بویراحمد) ایران، گندمی تولید می‌کند که در پخت نان تیری یا نان یوخه (خِ / خَ) استفاده می‌شود.

این گندم چینی، توسط جوانان روستای چین و به صورت دیم به دست می‌آید. سپس با سبوس و با آسیاب سنگی آرد می‌شود. بعد این آرد با آب چشمه خمیر می‌شود و بدون خمیرمایه ور می‌آید و با چوب هیزم پخته می‌شود. آیا این نان سنتی خوردن ندارد؟!

خمیر نان تیری-نان تیری بختیاری-مجله باسلام
خمیر نان تیری

روستای چین، نمونه‌ای از روستاهای فراوان استان‌هایی است که مردم بختیاری در آن زندگی می‌کنند (مانند چهارمحال بختیاری، لرستان و کهگیلویه و بویراحمد) و در آن‌ها زن بختیاری نان تیری یا یوخه می‌پزد. دست مریزاد بر ایل بختیاری و اقوام لر!

در «لغت‌نامه دهخدا» آمده است که در لهجه و گویش تهرانی، به نان «نازک و شیرین»، یوخه می‌گفته‌اند. از این جا من نتیجه می‌گیرم (و ادعای علامه دهخدا نیست بلکه سخن بنده حقیر کم‌نظیر است!) که در تهران قدیم (طهران) نان یوخه مشهورتر از حالا بوده است. چون تا نباشد چیزکی مردم نگویند چیزها! 

نام یک شیرینی سنتی و قدیمی شیرازی و کرمانشاهی هم نان یوخه است که امروزه به آن «کاک» می‌گویند. کاک لایه‌هایی از نان نازک و شیرین است و شاید اسمش را از نان یوخه بختیاری گرفته‌اند که نازک و خوشمزه است. این هم ادعای دوم من که مدارکش موجود نیست!

 

نان سنتی تیری با آرد بلوط هم درست می‌شود

۹۰ درصد جنگل‌های استان کهگیلویه و بویراحمد جنگل‌هایش بلوط است. بلوط بختیاری با بلوط سنجاب عصر یخبندان فرق می‌کند و کشیده‌تر و درازتر است. این بلوط، یکی از انواع بلوط ایرانی است که در مناطق مختلف ایران وجود دارند. متأسفانه هم سنجاب ایرانی و هم بلوط ایرانی در حال نابودی است! 

چوب درخت بلوط، فشرده و محکم است و میوه آن خواص دارویی دارد. از ترکیب پوست درخت و میوه بلوط، چای هم درست می‌کنند. شیره درخت بلوط بسیار خوشمزه است که در زبان محلی به آن «شوکه» می‌گویند. از زنبورهایی که در جنگل های بلوط استان‌های ایران زندگی می‌کنند عسل بلوط به دست می‌آید که خواص درمانی متفاوتی دارد.

یکی از محصولات پرفایده این درخت، نانی است که از آرد بلوط منطقه کهکیلویه و بویر احمد درست می‌شود. این نان سنتی را با آتش چوب می‌پزند و خاصیت درمانی (غلیظ‌کننده خون و مناسب در دوران قاعدگی) دارد و انرژی‌زا نیز هست. بهترین زمان مصرف نان بلوط برای انرژی‌بخش در انجام ورزش‌ها و فعالیت‌های سنگین،‌ دو ساعت قبل از شروع فعالیت است.


به اشتراک بگذارید:

دیدگاه ها

guest
18 نظر
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
مصطفی
مصطفی
4 ماه قبل

نان تیری در همه جای ایران پخته می شود. تا قبل از نانوایی های جدید پر طرفدارترین نان در ایران بوده

اعظم
اعظم
2 سال قبل

عزیزم به یاد مادر عزیزوزحمت کشم افتادم که باچوب آتش درست می کردوتابه راروی آن می گذاشت ونان تیری باگندم های ارگانیک که پدرم می کاشت برای ما نان می پخت بهشت برین نصیبتان عزیزان زحمت کش

رضا
رضا
4 سال قبل

ما هنوز میپزیم جاتون خالی وقتی تازه رو آتیش (تاوه) بر میداری با کباب خیلی می چسبه . ته دیگش هم عالی یه .بر عکس بقیه نونها وقتی چند روز بمونه یه کم بیات بشه (نه اینکه کپک بزنه) خیلی ترد وخوشمزه میشه .اینا که گفتم دوست دارم دعوتتون کنم

سیده زینب میرفیضی
سیده زینب میرفیضی
پاسخ به  رضا
4 سال قبل

سلام دوست گرامی
چقدر عالی نوش جانتون. خوشحال میشیم یه روز با تیم باسلام مهمونتون باشیم?

ایوارا شاپ
ایوارا شاپ
4 سال قبل

با سلام
ممنون از اطلاعات بسیار عالی ومفیدتون در مورد قوت لایموت
دوستان می تونند ساج چدنی رویژه پخت نان تیری را از ما تهیه کنند
https://www.ivarashop.com/product/%d8%b3%d8%a7%d8%ac-%da%86%d8%af%d9%86%db%8c-%d8%ac%d9%87%d8%aa-%d9%be%d8%ae%d8%aa-%d9%86%d8%a7%d9%86-%d8%b3%d9%86%d8%aa%db%8c/

اعظم
اعظم
5 سال قبل

وای خدا مادربزرگم همیشه نان تیری میپخت ? خاطره های کودکی برام زنده شد

زهرا
زهرا
5 سال قبل

جالب بود ممنونم

مشهد
مشهد
5 سال قبل

ممنون خیلی خوب بود ما در مشهد هم همچنین نونی داریم

pocket knife keyring
pocket knife keyring
5 سال قبل

Tһһis is a really good tip especially to those new to the blogosphere.
Short but very accurate info… Thanks f᧐r sharing this one.
A must read post!

Gleam & Glow Skin Care
Gleam & Glow Skin Care
5 سال قبل

Very good post. I am going through a few of these
issues as well.. http://ima.aragua.gob.ve/index.php/component/k2/itemlist/user/368797

مهدی خسروی (میم‌زندگی)
مهدی خسروی (میم‌زندگی)
پاسخ به  Gleam & Glow Skin Care
5 سال قبل

:Thanks. please see this

http://basalam.ir/mag/skincare/

داود
داود
5 سال قبل

نون تیری را من در آشپزی مدرن هم استفاده میکنم ، لایه لایه پنیر موزارلا و نون تیری و روکش کره گوسفندی و در نهایت یکربع در فر یا ماهیتابه که نون تیری برشته بشه با پنیر وسطش طعمی بی نظیر و ایرانی را به ارمغان میاره . نون تیری چین وقتی به دستم رسید اول همین کارو کردم و درود فرستادم به زنان روستایی سرزمینم و تکه‌ای از نان را به جای دستانشان بوسیدم .

مهدی خسروی (میم‌زندگی)
مهدی خسروی (میم‌زندگی)
پاسخ به  داود
5 سال قبل

سپاس فراوان از توجه و محبت شما به محصولات سنتی و کاربرد آن در آشپزی مدرن.

احمد
احمد
5 سال قبل

نون، فقط بربری

احمد مدقق
احمد مدقق
5 سال قبل

یکی از دوستای من توی خونه‌شون نون تیری می‌پزن. چند بار برای ما آورده، خیلی خوش‌خوراک و خوشمزه‌ست. البته نون بلوط هم می‌پزه. ولی همه ذائقه‌ها نمی‌پسندند. من شخصا خیلی خوشم میاد از نون بلوط.

آنا
آنا
پاسخ به  احمد مدقق
1 سال قبل

من خیلی دوس دارم یادبگیرم چطوری درس کنم

حسن الماسی
حسن الماسی
5 سال قبل

مطلب اینقدر جالب بود که تا آخر خوندمش.

مهدی خسروی (میم‌زندگی)
مهدی خسروی (میم‌زندگی)
پاسخ به  حسن الماسی
5 سال قبل

درود بر شما که تا آخر با متن بودید

18
0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x