برای مشاهده نتایج کلید Enter و برای خروج کلید Esc را بفشارید.

ارده، خوشمزه‌ای که باعث کاهش وزن می‌شود

ارده، غذایی قدیمی و انرژی‌زا از کنجد است که به تنهایی، یا به صورت ارده شیره، ارده عسل، حلوا ارده و… خورده می‌شود. حتی با آن غذاها و شیرینی‌های متنوعی درست می‌کنند. ارده را از کجا تهیه می‌کنید؟ ارده با کیفیت چه ارده‌ای است؟ آیا می‌شود ارده را در خانه تهیه کرد؟ با ارده چه غذاهایی می‌شود درست کرد؟ این‌ها سؤال‌هایی است که در ادامه این مطلب درباره آن‌ها صحبت می‌کنیم. در پایان نیز،‌ نگاهی می‌اندازیم به تجربه خرید ارده توسط اهالی «بازار اجتماعی باسلام». با ما همراه باشید.

ارده، یک غذای ساده با خواص و فواید بسیار متنوع

همه مواد لازم برای تولید ارده (به عربی طحینه)، فقط کنجد است و بس، ولی همین غذای ساده، بسیار پرکالری و با طبع گرم است و در ترکیباتش، چربی، کربوهیدرات‌ها، پروتئین و مقداری ویتامین و مواد معدنی وجود دارد. به همین دلیل به تنهایی غذای مستقل و کاملی است. همچنین این غذای مقوی و مغذی، جزو مواد اولیه محصولات دیگری مانند ارده شیره، ارده عسل، ارده خرما، حلوا ارده، حلوا شکری، برخی از غذاهای ایرانی و ملل (مانند غذای لبنانی حمص) و شیرینی‌ها (مثل کرم  ارده و کیک ارده‌ای) قرار می‌گیرد و آن‌ها را هم مفیدتر می‌کند.

ارده علاوه بر اینکه باعث کاهش کلسترول خون می‌شود، می‌تواند باعث کاهش اشتهای شما در وعده‌های بعدی غذا شود. اگر قصد کاهش وزن دارید، می‌توانید یکی دو ساعت مانده به غذا، یک یا دو قاشق ارده میل کنید. این کار باعث می‌شود در وعده بعدی، اشتهای کمتری داشته باشید و راحت‌تر بتوانید با غذای کمتر سیر شوید. با این کار پس از مدتی، شاهد کاهش وزن خود خواهید بود.

ارده با کنجد چینی!

وطن اصلی کنجد هندوستان اما اکنون چین بزرگ‌ترین تولیدکننده کنجد دنیاست! البته در برخی از کشورهای آفریقا (مثل سودان و نیجریه)، آمریکای لاتین (مثل مکزیک) و آسیا (غیر از هندوستان، مانند افغانستان، پاکستان و ایران) نیز کنجد تولید می‌شود. برخی از کنجدهای ایرانی، باکیفیت هستند اما به دلیل واردات زیاد کنجد و قیمت کمتر آن، مصرف کنجدهای چینی بیشتر از کنجدهای ایرانی و کشورهای دیگر است.

کنجد تولیدی ایران بیشتر برای ساخت روغن و حلوا ارده مصرف می‌شود که استان یزد از جهت تولید این محصولات مقام اول را دارد. قمی‌ها هم ارده را خیلی دوست دارند و کارگاه‌های ارده‌گیری زیادی در آن شهر فعالیت دارند.

ارده و کنجد

کنجد باکیفیت را از ظاهرش تشخیص دهید

اگر ملاک چاقی و لاغری، میزان چربی باشد، کنجدها از جهت میزان چربی متفاوت هستند. از میان کنجدهای خارجی، کنجد افغانستان پرچرب‌تر و برای تولید ارده مناسبت‌تر است. دانه‌های کنجد، به رنگ سفید، قهوه‌ای (مثل کنجد دزفول)‌ یا سیاه هستند. کنجد سفید ارزش غذایی بیشتری دارد و مرغوب‌تر است. برای نان کنجدی و تزئین شیرین‌ها معمولاً از نوع چینی کم‌کیفیت و ارزان استفاده می‌شود. پس فکر نکنید با خوردن این نان‌ها و شیرینی‌جات کنجدی به بدن زدید اساسی! 

کیفیت ارده چه به روش دستی (خانگی)، سنتی و کارگاهی یا صنعتی و کارخانه‌ای، به نوع کنجد مصرفی مربوط است. اگر از نوع باکیفیت ایرانی یا خارجی باشد، ارده به دست آمده ارزش غذایی زیادی دارد. برای خرید کنجد و تولید ارده یا نان و شیرینی خانگی، به این دو مورد توجه کنید:

  • بوی کهنگی ندهد. کنجد خام و تازه تقریباً بویی ندارد. کنجد بوداده و دو آتشه (دو آتیشه) هم باید بوی ملایمی داشته باشد.
  • با جویدن کنجد نباید چیزی جز روغن احساس کنید. کنجد مرغوب و تازه، سبک است، نه گوشتی.
  • موقع جویدن نباید پوست و سبوس یا مزه‌ای غیر از کنجد (مثل مزه مواد شیمیایی) را احساس کنید.

طرز تهیه ارده در خانه

تولید ارده خیلی سخت نیست. مراحل کلی تولید ارده عبارت است از: خیساندن و پوست کندن دانه‌های کنجد، تفت دادن دانه‌ها برای از بین بردن رطوبت و بوداده شدن، کوبیدن یا آسیاب. در خانه هم می‌توانید ارده تولید کنید. فقط کمی حوصله می‌خواهد. در اینترنت، طرز تهیه ارده در خانه را گوگل کنید تا روش آن را از زبان خانم‌های بوشهری (که یکی از محل‌های کشت کنجد است و غذای روزانه‌‌شان ارده و خرماست) بشنوید. ولی از آنجایی که پخت ارده، یک فوت کاسه‌گری خاص دارد، پیشنهاد ما استفاده از دستور پخت ارده توسط شف طیبه است.

حمص با ارده

با ارده چه غذاهایی می‌شود پخت؟

ارده در ایران بیشتر به صورت ارده خالص، حلواارده و ارده‌شیره مصرف می‌شود. ولی با ارده، غذاهای متنوعی می‌شود پخت. بعضی از غذاهای معروف ملل دیگر با استفاده از ارده را ببینید. اسم این غذاها را در گوگل جست‌وجو کنید تا طرز تهیه آن‌ها را پیدا کنید:

  • حمص: یک غذای لبنانی است که با نخود و ارده تهیه می‌شود.
  • سس ماست و ارده: برای استفاده به جای سس مایونز یا برای طعم‌دار کردن گوشت از این سس استفاده می‌شود.
  • مطبل: یک غذای لبنانی شبیه حمص است که با بادمجان کبابی و ارده تهیه می‌شود.
  • ترافل شکلات و پسته: نوعی شیرینی توپی‌شکل است که با ارده و پسته و شکلات تولید می‌شود.
  • تارت ارده: نوعی شیرینی ارده‌ای که با عسل و ارده و انواع مغزها پخته می‌شود.
  • سوپ ارده و هویج: نوعی سوپ با بافت خامه‌ای که با هویج و ارده و پسته تهیه می‌شود.
  • شیک ارده و خرما: نوعی نوشیدنی غلیظ شبیه انواع شیک‌ها که با شیر و ماست و ارده و خرما تهیه می‌شود.
  • بابا قنوش کبابی: که با بادمجان کبابی تهیه می‌شود.

چند تجربه‌ ارده‌ای از بازار اجتماعی باسلام

ارده تنتنانی تا نخوری ندانی! برای خرید ارده خوب می‌توانید از تجربه دیگران استفاده کنید. الآن در فروشگاه‌ها و بازارهای اینترنتی و شبکه‌های مجازی، خریداران نظرهایشان را با دیگران در میان می‌گذارند. یکی از این جاها گروه تجربه خرید از بازار اجتماعی باسلام است. یکی از کالاهای پرفروش این بازار اجتماعی، ارده و خوراکی‌های ارده‌ای است؛ مثل ارده شیره، روغن ارده و حلواشکری. یک وقتی سراغ شیره و روغن‌ها می‌رویم اما اکنون فقط چند تجربه‌ ارده‌ای را از این گروه می‌خوانیم:

ـ سلام ، من از غرفه برکت خرید می‌کنم و راضی هستم.

ـ سلام منم از غرفه برکت تهیه کردم. واقعاً کیفیتش خوبه. و البته کنجداشونم ایرانیه، ینی تراریخته و وارداتی نیست. ما که راضی هستیم خداییش.

ـ توضیح غرفه برکت: کنجد استفاده شده در روغن ارده برکت ایرانی نیست اما از بهترین مارک‌ کنجد پاکستانی، یعنی مارک الماس هست که جزء گران‌ترین کنجدها و با کیفیت‌ترین‌شونه.

ـ حلوا ارده غرفه صلابت. واقعاً طعم خوش صبحانه بچگی‌هامو دوباره بهم برگردوند.

ـ ارده و حلوا ارده از غرفه صلابت خریدم عالی بود. یه ساله مرتب سفارش میدهم. بیشتر ارده‌ها وقتی میخوری آخرش احساس تلخی میکنی ولی از غرفه صلابت این گونه نیس.

خرید ارده سنتی را در راسته ارده و شیره باسلام بخرید