ارده غذایی قدیمی و انرژیزا از کنجد است که به تنهایی، یا به صورت اردهشیره، اردهعسل، حلوا ارده و… خورده میشود. حتی با آن غذاها و شیرینیهای متنوعی درست میکنند. ارده را از کجا تهیه میکنید؟ نوع با کیفیتش چه گونه است؟ آیا میشود آن را در خانه تهیه کرد؟ چه غذاهایی میشود با آن درست کرد؟
اینها سؤالهایی است که در ادامه این مطلب درباره آنها صحبت میکنیم. در پایان نیز، نگاهی میاندازیم به تجربه خرید این محصول خوشمزه توسط اهالی «بازار باسلام». با ما همراه باشید.
فهرست:
ارده چیست؟
همه مواد لازم برای تولید ارده (به عربی طحینه)، فقط کنجد است و بس، ولی همین غذای ساده، بسیار پرکالری و با طبع گرم است و در ترکیباتش، چربی، کربوهیدراتها، پروتئین و مقداری ویتامین و مواد معدنی وجود دارد. به همین دلیل به تنهایی غذای مستقل و کاملی است. همچنین این غذای مقوی و مغذی، جزو مواد اولیه محصولات دیگری مانند اردهشیره، اردهعسل، اردهخرما، حلواارده، حلوا شکری، برخی از غذاهای ایرانی و ملل (مانند غذای لبنانی حمص) و شیرینیها (مثل کرمارده و کیک اردهای) قرار میگیرد و آنها را هم مفیدتر میکند.
ارده و لاغری
ارده علاوه بر اینکه باعث کاهش کلسترول خون میشود، میتواند باعث کاهش اشتهای شما در وعدههای بعدی غذا شود. اگر قصد کاهش وزن دارید، میتوانید یکی دو ساعت مانده به غذا، یک یا دو قاشق از آن را میل کنید. این کار باعث میشود در وعده بعدی، اشتهای کمتری داشته باشید و راحتتر بتوانید با غذای کمتر سیر شوید. با این کار پس از مدتی، شاهد کاهش وزن خود خواهید بود.
ارده با کنجد چینی!
وطن اصلی کنجد هندوستان اما اکنون چین بزرگترین تولیدکننده کنجد دنیاست! البته در برخی از کشورهای آفریقا (مثل سودان و نیجریه)، آمریکای لاتین (مثل مکزیک) و آسیا (غیر از هندوستان، مانند افغانستان، پاکستان و ایران) نیز کنجد تولید میشود. برخی از کنجدهای ایرانی، باکیفیت هستند اما به دلیل واردات زیاد کنجد و قیمت کمتر آن، مصرف کنجدهای چینی بیشتر از کنجدهای ایرانی و کشورهای دیگر است.
کنجد تولیدی ایران بیشتر برای ساخت روغن کنجد، روغن ارده کنجد و حلوا ارده مصرف میشود که استان یزد از جهت تولید این محصولات مقام اول را دارد. قمیها هم آن را خیلی دوست دارند و کارگاههای اردهگیری زیادی در آن شهر فعالیت دارند.
کنجد سیاه و سفید
کنجد باکیفیت را از ظاهرش تشخیص دهید
اگر ملاک چاقی و لاغری، میزان چربی باشد، کنجدها از جهت میزان چربی متفاوت هستند. از میان کنجدهای خارجی، کنجد افغانستانی (کنجد افغانی) پرچربتر و برای تولید ارده مناسبتتر است. دانههای کنجد، به رنگ سفید، قهوهای (مثل کنجد دزفول) یا سیاه هستند. کنجد سفید ارزش غذایی بیشتری دارد و مرغوبتر است. برای نان کنجدی و تزئین شیرینها معمولاً از نوع چینی کمکیفیت و ارزان استفاده میشود. پس فکر نکنید با خوردن این نانها و شیرینیجات کنجدی به بدن زدید اساسی!
کیفیت این محصول چه به روش دستی (خانگی)، سنتی و کارگاهی یا صنعتی و کارخانهای، به نوع کنجد مصرفی مربوط است. اگر از نوع باکیفیت ایرانی یا خارجی باشد،محصول به دست آمده ارزش غذایی زیادی دارد. برای خرید کنجد و تولید ارده یا نان و شیرینی خانگی، به این دو مورد توجه کنید:
- بوی کهنگی ندهد. کنجد خام و تازه تقریباً بویی ندارد. کنجد بوداده و دو آتشه (دو آتیشه) هم باید بوی ملایمی داشته باشد.
- با جویدن کنجد نباید چیزی جز روغن احساس کنید. کنجد مرغوب و تازه، سبک است، نه گوشتی.
- موقع جویدن نباید پوست و سبوس یا مزهای غیر از کنجد (مثل مزه مواد شیمیایی) را احساس کنید.
طرز تهیه ارده در خانه
تولید این ماده خوراکی،خیلی سخت نیست. مراحل کلی تولید آن عبارت است از: خیساندن و پوست کندن دانههای کنجد، تفت دادن دانهها برای از بین بردن رطوبت و بوداده شدن، کوبیدن یا آسیاب. در خانه هم میتوانید آن را تولید کنید. فقط کمی حوصله میخواهد. در اینترنت، طرز تهیهاش در خانه را گوگل کنید تا روش آن را از زبان خانمهای بوشهری (که یکی از محلهای کشت کنجد است و غذای روزانهشان ارده و خرماست) بشنوید.
با ارده چه غذاهایی میشود پخت؟
ارده در ایران بیشتر به صورت خالص، حلوا ارده و اردهشیره مصرف میشود ولی غذاهای متنوعی هم میشود با آن پخت. برای نمونه، با بعضی از غذاهای معروف ملل دیگر را که با استفاده از آن تهیه میشود ببینید:
- حمص: یک غذای لبنانی است که با نخود و ارده تهیه میشود.
- متبل: یک غذای لبنانی شبیه حمص است که با بادمجان کبابی و ارده تهیه میشود.
- سس ماست و ارده: برای استفاده به جای سس مایونز یا برای طعمدار کردن گوشت از این سس استفاده میشود.
- ترافل شکلات و پسته: نوعی شیرینی توپیشکل است که با ارده و پسته و شکلات تولید میشود.
- تارت ارده: نوعی شیرینی اردهای که با عسل و ارده و انواع مغزها پخته میشود.
- سوپ ارده و هویج: نوعی سوپ با بافت خامهای که با هویج و ارده و پسته تهیه میشود.
- شیک ارده و خرما: نوعی نوشیدنی غلیظ شبیه انواع شیکها که با شیر و ماست و ارده و خرما تهیه میشود.
- بابا قنوش کبابی: غذایی که با ارده و بادمجان کبابی تهیه میشود.
ارده دوآتشه را باید در چه شریطی نگهداری کرد؟ اینجا کلیک کنید
لطفا به غرفه یا محصول خودتان در باسلام لینک دهید
سلام
من بوشهری هستم و با خرما ارده بزرگ شدم،ولی الان به تازگی یاد گرفتم که ارده کاربردهای زیادی داره و مصرفم بیشتر شده.
ممنون از مطالب خوب شما.
نمیدونستم حمص هم با ارده درست میشه>.. ممنونم از مقاله خوبتون
بسیار عالی چقدر کنجد خاصیت داره .. ممنون از اطلاعات مفیدتون
ممنون از مطالب خوبتان
سپاس از توجه و مطالعه و اظهار نظر شما